Élen a sakkozóink

A Baranya Megyei Sakkcsapat-bajnokság 3. fordulójában is sikerült győzni a Komlói Bányásznak. Ezúttal a Kármin II. csapatát vertük Pécsen.
Eredmények:
Kármin II. – Komlói Bányász III. 1,5 : 6,5
Komlói győztesek: Musitz L. (1. tábla), György G. (2. t.), Ignácz L. (5. t.), Páter P. (6.t.), Tresch F. (7.t.) és Takács L. (8.t.)
Döntetlent ért el: Koncsag S. (3. t.)
Az állás a 3. forduló után: 1. Komlói Bányász 20,5 pont, 2. Siklós 18,5 pont, 3. Mohács 15,5 pont … (10 csapat indult).

Hét ponttal nyertek sakkcsapataink…

Három osztályban minden mérkőzésen 7 pontot értek el a komlói sakkcsapatok.

Az NB.I.B-ben nagy küzdelemben sikerült legyőzni az Atomerőmű SE Paks II. csapatát. A mérkőzés több békés döntetlennel indult. Azonban a 4. órában kettővel több mérkőzést sikerült nyernünk.

Eredmények: Komlói Bányász SK – ASE Paks II. 7:5

Komlói győztesek: Karsa L. (4. tábla), Goric E. (5. t.) és Amrein R. (7. t.)

Döntetlent értek el: Leventic I. (1. tábla), Csiszár Cs. (2. t.), Mirkonjic N. (3. t.), Iván A. (6. t.), Csiszár V. (9. t.), Németh A. (10. t.), Thürmer J. (11. t.) és Varga M. (12. t.)

A csoport állása 4 forduló után:

Az NB. II-ben a komlói fiókcsapat ellenfele a sereghajtó Marcali volt. A mérkőzésre az ellenfél négy játékosa másfél órás késéssel érkezett meg, mert autójuk kicsúszott az úton. A komlóiak csapatvezetője beleegyezett a négy mérkőzés későbbi elkezdésébe (a 4 játékos tekintetében), a négy játékost legfeljebb a sakktáblán érte meglepetés.

Eredmények: Komlói Bányász SK II. – Marcali 7:5

Komlói győztesek: Száz F. (2. tábla), Bátor B. (3. t.), Jéhn Cs. (6. t.), Kis-Katos János (11. t.) és Páter P. (12. t.)

Döntetlent értek el: Kökény G. (1. tábla), Fekete L. (5. t.), Grünwald G. (9. t.) és Koncsag S. (10. t.)

A csoport állása a 6. forduló után:

Baranya megyei sakkcsapatbajnokság:

Az elmúlt hétvégén indult  a bajnokság 10 csapat részvételével. Először szombaton a Görcsöny elleni elmaradt mérkőzésre került sor. Ezen a Komlói Bányász III. 7:1 arányban győzött. Majd vasárnap Szigetvár ellen ültek sakkasztalhoz a nyolctáblás mérkőzésen a komlóiak. Ezen is 7:1 nyert a csapat.

Mindkét mérkőzését megnyerte Boka R. és Niedling J., 1,5 pontot ért el György G. és Páter P.

A bajnokság állása 2. forduló után:

Megvan az első győzelem

Nagy küzdelemben szerezték meg sakkozóink az első győzelmet a hétvégi fordulóban. Ezúttal a decsiek voltak a komlóiak ellenfelei a sakkozás 2. vonalában. Szép győzelmeket szereztünk, de sajnos a két éltáblásunk veresége miatt nem lett nagyobb arányú a győzelem.
A Komlói Bányász 2. csapata 6:6-os döntetlent játszott itthon a dunaújvárosi Királysakk SE-vel.
Győztek: Bátor B. (3. tábla), Kádár G. (4.t.), Varga M. (11.t.) és Páter P. (12.t.)
Döntetlent ért el: Száz F. (1.t.), Györke Z. (5.t.), Fekete L. (6.t.) és Grünwald G. (8.t.)

Ismét döntetleneztek sakkozóink

Budapesten a Pénzügyőr otthonában ültek sakkasztalhoz a komlói játékosok az NB.I.B. 2. fordulójában. A 12 táblás párharc csakúgy mint az 1. fordulóban döntetlen lett. Bár a részeredmények korántsem voltak békések. Sajnos vereséggel kezdett csapatunk, majd néhány döntetlen után több táblán is sikerült győznünk. A 4. táblán idegenlégiósunk Gorics Nenad szép támadással győzött, majd az ifitáblán nyert Lovász Marci, végül az 5. táblán Iván Attila is győzött.   Már csak 3 meccs volt hátra és 5:4 volt ide. A hátralévő meccsek közül Thürmer J. szépen győzött a végjátékban, míg a másik két meccset minőséghátrány után elveszítettük. Ezzel továbbra is középmezőnyben tanyázunk.

Eredmények: Pénzügyőr SE II. – Komlói Bányász 6:6

Komlói győztesek: Gorics N. (4. tábla), Iván A. (5. t.), Thürmer J. (11. t.) Lovász M. (12. t.)

Döntetlent ért el: Ivan Leventics (1. t.), Karsa L. (3. t.), Bihercz G. (7. t.) és Németh A. (10. t.)

 

A II. csapatunk az 5. fordulóban Balatonfüreden 9:3 arányú vereséget szenvedett az NB.II-ben. Ezzel a 12 fős mezőnyben a 10. helyen áll.

Eredmények: Balatonfüred – Komlói Bányász II. 9:3

Komlói győztes: Koncsag S. (9. tábla)

Döntetlent ért el: Bátor B. (2. t.), Kádár G. (3. t.), Grűnwald M. (5. t.) és Páter P. (12. t.)

 

A következő kettős forduló november 27-én lesz Komlón, 10 órától a Vízmű éttermében.

A képek a budapesti meccsről készültek….

XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntő

Október 29.-én rendezték Pécsett a Széchenyi  gimnáziumban a XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjét.  Az előzetes válogató versenyek után minden országból a legjobb sakkozókat hozták el. Szlovákiában például 70 gyerek közül választották ki azt a 10-et, aki eljöhetett a pécsi versenyre - ennek megfelelően nagyon kiélezett küzdelmek folytak a táblák mellett. Az általános iskolás lányokat hazánkból Leipold Boglárka és Bottyán Zsófia képviselte.  Náluk az első három helyezett azonos pontszámmal végzett, így a másodlagos Buczholcz pontozás döntött az alábbi sorrendet kialakítva:

Általános iskolás lány végeredmény:

1.       Nagy Mélykúti Katalin  SRB

2.       Leipold Boglárka  HUN

3.       Horváth Evelin  SRB

4.       Bottyán Zsófia  HUN

5.       Branik Rebeka  SVK

6.       Kelemen Panna  SRB

7.       Pivoda Reka  SVK

8.       Matyó Jázmin  SVK

NBI-B és NBII nyitófordulók a 2016-17-es bajnokságban

2016.10.23. Komló

Döntetlen a nyitányon.

Vasárnap megtelt a Vízmű parkolója és nemcsak magyar, hanem osztrák, szlovén, román és horvát kocsikkal is. Mondhatnánk nemzetközi sakkverseny zajlott a Vízmű nagytermében, de nem - csak a sakk idei évada kezdődött el az NB.I.B-ben és a 3. fordulót játszották az NB.II-ben.  A komlóiak I. csapata erősödött a nyáron két horvát (egy nagymester és egy nemzetközi mester) és egy boszniai (nemzetközi mester) sakkozóval. A 2016/2017-es évad első meccsén szoros eredmény született 2 győzelem és 2 vereség mellett 8 meccs lett döntetlen.

NB.I.B. Charousek Csoport: Komlói Bányász – Szentgotthárd-Alsószölnök STE 6:6

Komlói győztesek: Amrein R. (7. tábla) és Varga M. (12. t.)

Döntetlent ért el: Ivan Leventics (1. tábla), Csiszár Cs. (2. t.), Mrkonjics Nenad (3. t.), Karsa L. (4. t.), Iván A. (6. t.), Bihercz G. (8. t.), Solty L. (9. t.), Csiszár V. (10. t.)

 

Az NB. II.ben a komlói tartalékcsapat már a 3. mérkőzésen van túl. Az 1. fordulóban 6,5:5,5-re kaptunk ki a Fehérvár csapatától, majd a 2. fordulóban meglepő 8,5:3,5 arányú vereséget szenvedtünk el a Kaposvári Bástya ellen idegenben. Javítani ezúttal sikerült a jóval esélyesebb Baja ellen, de nyerni nem.

NB. II. Asztalos csoport: Komlói Bányász II. – Baja SSC 5,5:6,5

Komlói győztesek: Kádár G. (6. tábla), Györke Z. (7. t.), Lovász M. (9. t.) és Páter P. (12. t.)

Döntetlent értek el: Kökény G. (1. t.), Száz F. (2. t.), Thürmer J. (4. t.)

A csapat a 11. helyen áll a 12 csapatos mezőnyben. A következő forduló november 13-án lesz.

VI. LŐRINC-kupa

2016.05.21. Szentlőrinc

Szentlőrincen a VI. LŐRINC-kupa ifjúsági sakkversenyen két fiatal képviselte Komlót. A felsős általános iskolások és középiskolások összevont csoportjában abszolút első helyen végzett Leipold Boglárka, aki ezzel a korcsoportját is megnyerte. Ugyanitt Takács Levente abszolút negyedikként zárt, a korcsoportjában ő is a legjobb volt. Gratulálunk nekik!

Porovica Kupa eredmények

2016.05.08. Mozsgó

A 9. Porovica kupán népes mezőnyt jelent meg három megyéből. Jó volt látni a sok gyereket, akik megtöltöttek egy teljes termet, így a felnőtt mezőnynek a szomszédos helyiségben kellett játszani. A kiírással ellentétben két csoportra bontották a gyerekeket: felsősökre és alsósokra. Utóbbi csoportban a lányok között Ágotai Petra első versenyén ezüstérmes lett. A felsősök között Leipold Boglárka az 1. helyen, Takács Levente pedig a 2. helyen végzett.

NBI-B záró forduló

2016.04.17. Komló

Fájó búcsú...
Nem sikerült a búcsú Csiszáréknak az utolsó fordulóban. A komlói sakkcsapat tagjai mindent megpróbáltak, de ezúttal jobb volt az ellenfél a Balatonfüred. Az éltáblákon két gyors döntetlennel kezdődött a hazai meccs és 3 órai játék után jól álltunk, csaknem minden táblán. Így reménykedtünk egy szép győzelemben. Sajnos ahogy ilyenkor lenni szokott becsúszik egy-egy hiba. Tisztelnézés, kapkodás vagy a görcsös győzelemre törekvés az oka, de 2 ponttal kikaptunk a hasonló játékerőt képviselő már biztos kieső Balatonfüred ellen. Mivel a rivális Szentgotthárd ezúttal is győzni tudott 8:4-re Tapolca ellen, így ők maradtak benn a magyar sakkozás 2. vonalában.
Eredmények: Komlói Bányász SK – Balatonfüred SC 5:7
Komlói Győztesek: Bihercz G. (6. tábla), Kökény G. (8. t.) és Lantos L. (11. t.)
Döntetlent ért el: Csiszár Cs. (1. tábla), Amrein R. (3. t.), Iván A. (4. t.) és Kőnig B. (9. t.)

NBII záró forduló

2016.04.17. Marcali

Győzelemmel zárta az évadot a Komlói Bányász II. sakkcsapata. Az utolsó mérkőzésen hazai pályán könnyű győzelmet aratott a szerényebb játékerejű Marcali ellen. Különösképpen értékes volt Thürmer Jenő győzelme az 1. táblán, aki a meccs kezdetén tudta csak meg, hogy játszani fog. Ehhez képest szép játszmában nyert sötéttel. A csapat legfiatalabb játékosa Páter Péter (9 éves) sötéttel pici előnyét egészen a végjátékig tartotta. A gyalogvégjátékban pedig feladványszerű, tankönyvbe illő módon győzte le sötéttel az ellenfelét. Nemrég óta játszik ismét a komlói csapatban Dörömböző Ferenc, aki az utolsó táblán szép győzelmet aratva győzött. A csapat befejezte a bajnokságot és 50% körüli eredménnyel a 7. helyen végzett.

Eredmények: Komlói Bányász SK II. – Marcali VSZSE 7:5

Komlói győztesek: Thürmer J. (1. tábla), Száz F. (3. t.), Bátor B. (4. t.), Páter P. (9. t.), Kis-Katos J. (10. t.) és Dörömböző F. (12. t.)

Döntetlent ért el: Györke Z. (5. t.) és Ignácz L. (11. t.)

Komlói ifi siker az I. Paulus Café kupán

2016.04.09. Pécs

49 indulóval rendezték meg Pécsett az I. Paulus Café kupa rapid sakkversenyt, megyénken kívül Székesfehérvárról és Nagyatádról is jöttek versenyzők. Az ifik korcsoportjában a komlói Leipold Boglárka – egyedüli lányként indulva - mind a kilenc fordulót megnyerte és hatalmas fölénnyel hozta el az első helyezettnek járó kupát fiú ellenfelei elől. A felnőttek korcsoportjának komlói vonatkozású eredményei: 4. Kádár Gábor, 5. Solty László, 25. Bóka Róbert, 32. Páter Péter. Itt érdekesség, hogy Páter Peti 9 évesen indult a felnőtt mezőnyben és remekül helyt állt a nála jóval idősebbekkel szemben.

NBI-B 8. forduló

2016.04.03. Szombathely

Vereség Szombathelyen...
Súlyos vereséget szenvedett sakkcsapatunk az NB.I.B-ben a szombathelyi II. csapat ellen. A sorsolás szeszélye folytán 2 hete Szentgotthárdra vasárnap pedig Szombathelyre utazott a Komlói Bányász sakkcsapata. Ezúttal nem sok babér termett. Jól kezdett csapatunk hiszen 2:1-re majd 3,5:2,5-re is vezetett, úgy tűnt hogy szoros győzelem lehet a végén. Azonban a 4. játékóra után sorra hibáztak játékosaink, elnézések, kihagyások után a 6-11. táblákon vereséget szenvedtünk. Az utolsó táblán játszó ifijátékosunk remek küzdelemben harcolta ki a döntetlent élete első NB.I.B-s meccsén. Gratulálunk Varga Miklósnak és további sok sakksikert kívánunk neki.
Ezzel a vereséggel úgy tűnik, hogy elúszott a hajó a kiesés elleni küzdelemben. Már csak matematikai esély maradt a bennmaradásra, hiszen a rivális Szentgotthárd 8:4-re verte a Balatonfüredet és ezzel 3 ponttal áll a komlóiak előtt. Április 17-én Komlóra látogató Balatonfüred ellen nagyarányú győzelem adhat reményt, de a bennmaradás már nem csak rajtunk múlik.
Eredmények: Haladás VSE II. – Komlói Bányász 8:4
Komlói győztesek: Csiszár Cs. (1. tábla) és Karsa L. (2. tábla)
Döntetlent ért el: Amrein R. (3. t.), Iván A. (4. t.), Solty L. (5. t.) és Varga M. (12. t.)
Az állás: 1. Aquaprofit Nagykanizsa TSK II. 64 pont (már bajnok) 2. Lila Futó-Hóbagoly 54,5 pont 3. MTK 53,5 pont … 8. Szentgotthárd-Alsószölnök STE 41,5 pont 9. Komlói Bányász 38,5 pont 10. Balatonfüred SC 33 pont

NBI-B 7. forduló

2016.03.20. Szentgotthárd

Győzelem a rangadón!
Sikerült győznie a rivális elleni rangadón a komlói sakkozóknak. Minden rossz sorozat megszakad, ezúttal két ponttal sikerült győztesen felállnunk a sakkasztaloktól Szentgotthárdon a jó erőkből álló hazai csapat ellen. A négy egyéni győzelem mellett (képünkön) 6 táblán döntetlen született és csak két játékosunk kapott ki.
Eredmények: Szentgotthárd-Alsószölnök STE – Komlói Bányász 5:7
Komlói győztesek: Iván A. (4. tábla), Solty L. (5. tábla), Lantos L. (10. tábla) és Lovász M. (12. tábla)
Döntetlentértek el: Csiszár Cs. (1. t.), Karsa L. (2. t.), Bihercz G. (6. t.), Csiszár V. (7. t.), König B. (8. t.) és Bátor B. (11. t.)
Az állás 2 fordulóval a vége előtt: 1. Aquaprofit NTSK II. 54,5 pont; 2. Lila Futó-Hóbagoly 49,5 pont; 3. MTK Budapest 46,5 pont …8. Komlói Bányász 34,5 pont; 9. Szentgotthárd-Alsószölnök STE 33,5 pont; 10. Balatonfüred SC 29 pont

NBI-B 6. forduló

2016.02.28. Komló

Vereség Decs ellen…
A két éve még NB.I-es csapat látogatott Komlóra a hétvégén a sakkcsapatbajnokságban. Tavaly nagy meglepetésre 9:3-ra sikerült legyőznünk őket, azonban most egy döntetlen körüli eredménnyel is kiegyeztünk volna. Sajnos kikaptunk 3 ponttal. A csapat egyetlen győzelmét Karsa László érte el, aki taktikai csatában győzte le nemzetközi mester ellenfelét. Sajnos a többi éltáblán nem remekeltünk. Csiszár Csaba az 1. táblán a 3. nagymester ellen játszott, de ezúttal veszített. A 3. 4. és 5. táblán is veszítettük. A hátsó táblákon is küzdelmesen alakultak a mérkőzések, de így is mindegyik táblán döntetlen lett a vége.
Eredmények: Komlói Bányász – Decs 1990 4,5:7,5
Komlói győztes: Karsa László (2. tábla)
Döntetleneztek: Bihercz G. (6.), Csiszár V. (7.), Kőnig B. (8.), Németh A. (9.), Kádár G. (10.), Száz F. (11.) és Lovász M. (12.)
Az állás: 1. Aquaprofit Nagykanizsa II. 47,5 pont; 2. Lila Futó-Hóbagoly 42,5 pont; 3. ASE Paks II. 41 pont … 8. Szentgotthárd-Alsószölnök STE 28,5 pont; 9. Komlói Bányász 27,5 pont; 10. Balatonfüred 24 pont

 

NBI-B 5. forduló

2016.02.14. Budapest

Az egykor szebb napokat megért valamikori magyar bajnokcsapat  MTK otthonában vendégszerepelt az NB.I.B-ben a komlói sakkcsapat. Szoros eredmény jelentette az életben maradási reményeket a bajnokság második vonalában. A minimális arányú vereség jó eredménynek mondható. Jól indult a mérkőzés, az éltáblán Csiszár Csaba legyőzte a SPORT1 tévéműsor sakkrovatának vezetőjét Kállai Gábor nagymestert, így egy-két döntetlen mellett vezetést szereztünk. Sajnos az utolsó 3 tábla bukott, de értünk el szép győzelmeket is. Az utolsó partiban egy közel döntetlen végjátékban Csiszár Viki taktikai úton kényszerítette feladásra az ellenfelét, jó volt látni a ritka végállást. Szerencsére a rivális Balatonfüred 10:2-re kapott ki Pakson így maradt remény a bennmaradásra. Február 28-án 10 órakor a Decs csapata lesz a komlóiak ellenfele a Vízmű éttermében.
Eredmények: MTK – Komlói Bányász 6,5:5,5
Komlói győztesek: Csiszár Cs., Karsa L., Solty L. és Csiszár V.
Döntetlent ért el:  Iván A., Kőnig B. és  Kökény G.
Állás: 1. Aquaprofit Nagykanizsa II. 41 pont; 2. Lila Futó-Hóbagoly 37 pont; 3. Paks II. 34 pont … 8. Komlói Bányász 23 pont…

 

Komlói Sakksikerek

2016.02.13. Pécs

Ismét érmet szereztek a fiatal komlói sakkozók a Baranya Megyei Sakkcsapat diákolimpián. A felsős lányok kategóriában a Szilvási Iskola lánycsapata aranyérmes lett a mohácsi Brodarics Iskola előtt. Csapattagok: Leipold Boglárka, Tóth Jázmin és Gungl Enikő.
A Középiskolás fiú kategóriában régóta várt izgalmas verseny alakult ki, ahol a PSzC Komlói Szakközépiskola csapata (Cseresnyés Viktória, Kiss Domonkos, Viszolai Tamás, Lukács Ádám) a II. helyezést érte el a Nagy Lajos Gimnázium mögött megelőzve a Zipernovszky és a Széchenyi Iskola csapatait.

Öt sakkozó érmes fiatal a megyei diákolimpián

2016.01.23. Pécs

Január 23-án Pécsen a Mezőszél utcai Iskolában rendezte meg a Baranya Megyei Sakkszövetség a 2015/2016. évi Sakk egyéni diákolimpia döntőjét.
A versenyen 7 komlói iskolás vett részt és ketten országos döntőbe jutottak.
A III. korcsoportos lányok között Leipold Boglárka minden meccsét megnyerve lett I. helyezett, aki a Szilvási Iskola 5. osztályos tanulója. Bogi ezzel zsinórban negyedszer lett megyei egyéni diákolimpiai bajnok.
A II. korcsoportos lányok között Kálnai Borbála szintén 100 %-os eredménnyel lett I. helyezett, aki a Gagarin Iskola 3. osztályos tanulója.
A III. korcsoportos fiúk között Takács Levente II. helyezést ért el, aki a Felsőszilvási Iskola 6. osztályos tanulója
A középiskolás fiúk között a VI. korcsoportban Viszolai Tamás a komlói Szakképző Iskola  12. évfolyamos tanulója II. és Lukács Ádám a komlói Szakközépiskola 11. évfolyamos tanulója a III. helyezést érte el.